Door een frisse blik wint de Vrouwen Acht goud in Tokyo

Schatz Athletes 1
Als iemand de dingen nèt iets anders aanpakt, dan mag ik dat vaak wel. Iemand die probeert met een frisse blik een beter resultaat te bereiken. Iemand die slim uitzoekt via welke andere weg iets wèl moet lukken – waar anderen eerder faalden. Laatst las ik weer een mooi voorbeeld van zo’n vernieuwing. In de roeisport ditmaal.

Roei-koning Nico Rienks is gestart met het Dames Acht Project 2020. Zijn plan is simpel in haar eenvoud. Hij stelt: roeien is niet moeilijk. Riem in het water, doorhalen, riem eruit, riem terug. En weer van voor af aan herhalen. Dat kan iedereen leren.
Eerst verzamelde Rienks een sterk begeleidingsteam. Met hen zoekt hij naar dames met de juiste winnaars-mindset en ook: de perfecte lichaamsbouw. Dat roeien komt later wel. De besten van deze groep en enkele uitstekende “echte roeisters” gaan jarenlang snoeihard trainen. Wat de vrouwen eerder niet lukte, gaat hij anders proberen: Olympisch kampioen. 2016 is te vroeg, het wordt goud in Tokyo 2020.

Vrouwen van tenminste 1,85 meter mogen zich bij hem melden. Roei-ervaring is geen pré. 160 dames van allerlei pluimage meldden zich al. De eerste selectiedag op de Bosbaan stemt hoopvol. Het is misschien jammer voor roeisters van 1,80 meter die al jaren hard trainen om in de Vrouwen Acht te mogen. Of daarvan dromen. Er kan echter maar één boot kampioen worden. En als fysieke bouw en kracht de bepalende factoren zijn, is het alleen maar goed er voor te zorgen dat je uit de top van die groep de bemanning kan selecteren.

Daarnaast is dit project een perfecte aanleiding om bovenstaande top-foto met jullie te delen. Gemaakt door Howard Schatz; de man met een scherp oog voor lichamen. Begin dit jaar zag ik de foto voor het eerst. Je kijkt naar uitmuntende Amerikaanse sportsters in 2002. Ronduit fascinerend, vind ik. Klik op de foto voor een uitvergroting. Dit onderschrijft perfect waarom het plan van Rienks grote kans van slagen heeft.

En om het af te leren nog zo’n mooie foto.
Schatz Athletes 2