Is Tesla’s Powerwall thuisbatterij rendabel in Nederland?

tesla-powerwallTesla heeft onlangs de nieuwe Powerwall aangekondigd. Deze grote thuisbatterij kost ongeveer hetzelfde als zijn voorganger uit 2015. De prestaties zijn echter significant verbeterd. Deze upgrade zorgt ervoor dat de combinatie zonnepanelen + Powerwall financieel interessant wordt. Tenminste in Australië; daar rekent het zelfs rond! Via de altijd fijne nieuwsbrief De Bicker kwam ik bij dit artikel waar dat wordt uitgelegd.

Dat wil ik ook!
Interessant! Hoe zit het in Nederland? Ik sloeg aan het rekenen om dat uit te zoeken. De belangrijkste verschillen zijn:

1. Elektriciteit is down under 15% duurder dan in Nederland.
2. Voor minder dan de helft heb je een volle accu. Zonnepanelen leveren in Australië door het zonnige weer twee keer zoveel kilo Watt uur op als in Nederland. Bovendien, de prijs voor een zonnesysteem is sowieso al lager.
3. Omgerekend naar euro’s kost de Powerwall hier 10% meer dan daar benee.
4. Terug leveren aan het net levert in Australië $ 7 cent per kWh op. Kopen kost $ 25 cent. Haal je elektriciteit uit je thuisbatterij in plaats van uit het net, dan bespaar dus je $ 18 cent per kWh (€ 0,12).

Salderen gooit roet in het eten
Deze factoren werken allemaal dezelfde kant op: in Nederland is elektriciteitsopslag minder snel rendabel te krijgen. Gewapend met deze getallen wilde ik gaan rekenen. Echter, al filosoferend kwam ik tot de conclusie dat al deze factoren amper relevant zijn! Tenminste voor kleinverbruikers zal een thuisbatterij in Nederland op dit moment niet rendabel te krijgen zijn. Elke euro uitgegeven aan een thuisopslag om “gratis” ongebruikte zonne-energie op te slaan voor later gebruik, is voor hen een weggegooide euro. In Nederland kennen we voor huishoudens namelijk de salderingsregeling. Leveren je panelen meer elektriciteit dan je op dat moment kan gebruiken, dan lever je dit overschot “aan het net”. Als je elektriciteit nodig hebt terwijl de zon niet schijnt, mag je het eerder aan het net geleverde deel gratis van het net halen. Waar een Australiër € 0,12 bespaart door elektriciteit uit zijn thuisbatterij te halen, bespaart de salderende Nederlander dus niets.

Dan maar off grid gaan?
Er is wellicht een oplossing: ga off grid. Zeg je netwerkaansluiting op bij Liander / Enexis etc. en bespaar die kosten. Dat lijkt praktisch niet haalbaar. Met de thuisopslag kan een gemiddeld Nederlands huishouden met 3.600 kWh per jaar gemiddeld gebruik bijna anderhalve dag zonder elektriciteit (10 kWh / dag). In een deprimerende grauwe januarimaand wil je niet òòk nog zonder elektriciteit komen te zitten, dus aansluiting op het net blijft vereist. Daarnaast bespaar je aan kosten van de netbeheerder zo’n € 230 per jaar. Te weinig om de Powerwall van € 7.200 in een jaar of tien (de garantieperiode) terug te verdienen.

Hoe zit het met (middel)grootverbruikers?
Heeft zo’n grote batterij bij een grotere elektriciteitsverbruiker wel economisch zin? Een verbruiker die niet meer in het kleinverbruikerstarief past, kan alles boven de 10.000 kWh niet salderen. Van 10.000 kWh tot 50.000 kWh betaal je ongeveer €