Is Tesla’s Powerwall thuisbatterij rendabel in Nederland?

tesla-powerwallTesla heeft onlangs de nieuwe Powerwall aangekondigd. Deze grote thuisbatterij kost ongeveer hetzelfde als zijn voorganger uit 2015. De prestaties zijn echter significant verbeterd. Deze upgrade zorgt ervoor dat de combinatie zonnepanelen + Powerwall financieel interessant wordt. Tenminste in Australië; daar rekent het zelfs rond! Via de altijd fijne nieuwsbrief De Bicker kwam ik bij dit artikel waar dat wordt uitgelegd.

Dat wil ik ook!
Interessant! Hoe zit het in Nederland? Ik sloeg aan het rekenen om dat uit te zoeken. De belangrijkste verschillen zijn:

1. Elektriciteit is down under 15% duurder dan in Nederland.
2. Voor minder dan de helft heb je een volle accu. Zonnepanelen leveren in Australië door het zonnige weer twee keer zoveel kilo Watt uur op als in Nederland. Bovendien, de prijs voor een zonnesysteem is sowieso al lager.
3. Omgerekend naar euro’s kost de Powerwall hier 10% meer dan daar benee.
4. Terug leveren aan het net levert in Australië $ 7 cent per kWh op. Kopen kost $ 25 cent. Haal je elektriciteit uit je thuisbatterij in plaats van uit het net, dan bespaar dus je $ 18 cent per kWh (€ 0,12).

Salderen gooit roet in het eten
Deze factoren werken allemaal dezelfde kant op: in Nederland is elektriciteitsopslag minder snel rendabel te krijgen. Gewapend met deze getallen wilde ik gaan rekenen. Echter, al filosoferend kwam ik tot de conclusie dat al deze factoren amper relevant zijn! Tenminste voor kleinverbruikers zal een thuisbatterij in Nederland op dit moment niet rendabel te krijgen zijn. Elke euro uitgegeven aan een thuisopslag om “gratis” ongebruikte zonne-energie op te slaan voor later gebruik, is voor hen een weggegooide euro. In Nederland kennen we voor huishoudens namelijk de salderingsregeling. Leveren je panelen meer elektriciteit dan je op dat moment kan gebruiken, dan lever je dit overschot “aan het net”. Als je elektriciteit nodig hebt terwijl de zon niet schijnt, mag je het eerder aan het net geleverde deel gratis van het net halen. Waar een Australiër € 0,12 bespaart door elektriciteit uit zijn thuisbatterij te halen, bespaart de salderende Nederlander dus niets.

Dan maar off grid gaan?
Er is wellicht een oplossing: ga off grid. Zeg je netwerkaansluiting op bij Liander / Enexis etc. en bespaar die kosten. Dat lijkt praktisch niet haalbaar. Met de thuisopslag kan een gemiddeld Nederlands huishouden met 3.600 kWh per jaar gemiddeld gebruik bijna anderhalve dag zonder elektriciteit (10 kWh / dag). In een deprimerende grauwe januarimaand wil je niet òòk nog zonder elektriciteit komen te zitten, dus aansluiting op het net blijft vereist. Daarnaast bespaar je aan kosten van de netbeheerder zo’n € 230 per jaar. Te weinig om de Powerwall van € 7.200 in een jaar of tien (de garantieperiode) terug te verdienen.

Hoe zit het met (middel)grootverbruikers?
Heeft zo’n grote batterij bij een grotere elektriciteitsverbruiker wel economisch zin? Een verbruiker die niet meer in het kleinverbruikerstarief past, kan alles boven de 10.000 kWh niet salderen. Van 10.000 kWh tot 50.000 kWh betaal je ongeveer € 0,06 Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie per kWh. Met de accu zou je dat uitsparen (+ een beetje BTW). Omdat de thuisbatterij jaarlijks € 720 afschrijving “kost”, moet je rond 10.000 kWh afname van het net via het ding voorkomen om dit terug te verdienen. Dat lijkt me niet haalbaar. Met de capaciteit van 13,5 kWh heb je ruim twee volle laad-ontlaadcycli per dag nodig – daarvoor schijnt de zon te weinig. Dit uitgaande van een gelijk tarief voor afname van een kWh van het net en teruglevering. In de praktijk zitten daar verschillen in. In de piek is een kWh meer waard dan op een dalmoment. Bij alleen verkopen op piekmomenten, kan je zo meer opbrengsten halen. De piek-prijs moet dan wel vaak fors zijn, wil je de thuisopslag rond kunnen rekenen. En daarnaast heb je een deel van de accucapaciteit soms voor jezelf nodig. Al met al lijkt me dat een hele uitdaging – waar minimaal slimme automatische handelssoftware voor nodig is.

Er gloort hoop …
Minister Kamp heeft aangekondigd de salderingsregeling te gaan evalueren. Dit jaar nog. Wat er dan gaat komen, is onduidelijk. Er zal ongetwijfeld iets salderingsachtig blijven bestaan. Anders zal een groot deel van de Nederlanders geen zonnepanelen aan willen leggen. Den Haag wil meer zonnepanelen. De regeling zal echter niet ruimer worden. Door de grote groei van zonne-opwek, wordt dat te duur. Of salderen 2.0 straks ruimte biedt voor sluitende business cases voor lokale opslag, dat betwijfel ik. Als ik Elon Musk was, wist ik het wel: gelijk gaan lobbyen in Den Haag. De Energiebelasting moet omhoog en salderen moet minder / stoppen, dan wordt Powerwall hier òòk financieel interessant. Of anders een structureel hogere energieprijs, maar daar hebben de heren niet veel invloed op.

 

 

P.S. Uiteraard zijn er diverse niet financiële redenen waarom lokale opslag van elektriciteit het overwegen waard is. Daar ga ik hier echter aan voorbij. Wie weet een andere keer meer daarover.

P.S.S. Intraday spotprijzen voor de Nederlandse APX energiemarkt heb ik (nog) niet gevonden. In Frankrijk zie ik voor gisteren (9-11-16) uitschieters van boven de € 22 cent per kWh. Vooral als de accu lekker vol zit met zonnestroom (na 17:00) gaan de prijzen lekker omhoog. Tegen dergelijke prijzen zou het wel eens rond kunnen rekenen. In lijn met de verkiezing van Trump, was er die dag (8-11) zelfs een doldwaze uitschieter van € 1,60 voor een kWh. Wat een volatiliteit! En wat een prijs! Veertig keer meer dan het goedkoopste moment die dag. Dan verdien je je thuisbatterij zeker terug. ‘s Nachts opladen met spotgoedkope stroom van het net, en die ‘s ochtend bij tijdens de ochtendspits voor een paar keer meer verkopen. Overdag gratis met zon je batterij opladen en die kWh voor veel verkopen in de avondspits. En dat zo het hele jaar door. Als maar genoeg mensen dat doen, kan er steeds meer conventionele (vieze) opwekcapaciteit van het net worden gehaald. Nadeel voor de thuishandelaren is wel dat er bij veel beschikbare accu-capaciteit minder grote verschillen tussen piek en dal te verwachten is. Een mooie kans om nu snel met een groot batterijenpark in te stappen?

 

Trackbacks