Flits! Leering ende vermaeck met de nieuwe Michael Lewis

courtesy Loose Gravel PressVorige week kwam de nieuwe Michael Lewis uit. Flash Boys – over high-frequency trading. Je weet wel. Slimme jongens op Wall Street die enkele miljoensten van seconden sneller zijn. En daarmee veel meer miljoenen dollars binnenhalen. Zo vaak als je wilt. Een mooie business dus en een typisch-onderwerp voor Lewis. Enkelingen die met hard werken een fout in “het systeem” ontdekken en daar iets aan doen.

Michael schreef eerder o.a. over het bizarre Wall Street van mid-jaren tachtig het prachtboek Liar’s Poker. In 2011 kwam The Big Short, over het ontstaan van de rommelhypotheek-crisis. Een crisis die naadloos overging in de euro-crisis waarbij talloze miljarden slechte euroleningen o.a. Griekenland, Italië, IJsland en Ierland bijna de kop kostten. Beide crises zijn nog dagelijks voelbaar. Lees over de euro-crisis in Boomerang uit 2012.

Alle zijn vlot geschreven (journalistieke) boeken, verhalend vanuit het perspectief van opvallende personen die middenin een game-changing ontwikkeling stonden – als ontdekker, veroorzaker, oplosser, grote winnaar. Soms best financieel technisch waardoor je bij de les moet blijven. Wat zijn boeken ook leerzaam maken. Over hoe de financiële sector werkt, hoe deze zich ontwikkelt en hoe die iedereen op de wereld raakt. En hoe mensen zonder scrupules elkaar een poot uitdraaien om er zelf beter van te worden. En nog vermakelijk opgeschreven ook!

In de New York Times een uitgebreide voorpublicatie van het nieuwste boek. Neem de tijd, en ga dat lezen!