Nederlanders bloeden zonder groen te worden; Duitse energieprijzen stegen minder

WindradDeutscheFlaggeFijne nieuwsbrief De Bicker berichtte vorige week over een onderzoek naar de stijging van energieprijzen in Duitsland. Het Statistisches Bundesamt berekende dat de prijsstijging sinds 2000 voor consumenten 92% is. Diverse Duitse media schrijven daar nu over. Ondertussen blijft het stil in Nederland.

Eerder schreef ik ook al over de hoge kosten van de Grüne Wende. Nu er getallen zijn, heb ik me er verder in verdiept. Een stijging van ruim 90% in 14 jaar. Dat is nog geen 5% per jaar. Dat valt me eigenlijk best mee. Zeker als je bedenkt dat daar wouden windmolens en zeeën zonnepanelen voor zijn aangelegd. Interessanter blijkt de vergelijking met de Nederlandse situatie. En die is ontluisterend. De energieprijzen stegen in Nederland nog meer dan hiernaast! Sinds 2000 stegen de energieprijzen hier 130% – bijna anderhalf keer zoveel. Maar vooral: ondanks die grotere stijging geen Grüne Wende in Nederland.

Zo slecht doet de Duitser het dus niet. En dan hier ook nog al dat (politieke) gedoe over provincies die gemeentes niet toestaan windmolens op te richten. Subsidiepotten die gelijk leeg zijn. En wat mij betreft een recent dieptepunt: een minister die reeds afgegeven vergunningen een paar jaar later domweg schrapt ten faveure van nieuwe inzichten. Jarenlang van verhitte debatten, moeizame vergunning trajecten en miljoenen investeringen in voorbereidingen ten spijt. Helaas een sterk voorbeeld van hoe je nìet van het stigma van de onbetrouwbare overheid af komt. Welke serieuze investeerder wil in zo’n volatiel speelveld nog aan de slag?

De Nederlandse duurzaamheidssituatie kenmerkt zich door veel gedoe, veel gedraai en vooral: onvoldoende resultaat. De 2020 afspraken worden een harde dobber om te halen. Zonde. Nee, doe me dan Duitsland maar. Daar proberen ze tenminste daadwerkelijk een duurzame energievoorziening te realiseren. Daar wordt hard gebouwd. En naar blijkt voor een schijntje.

 

Bronnen / berekening / harde dobber

  • Zowel het Statistisches Bundesamt als het CBS rekent met de volledige consumenten eindprijs – inclusief belastingen, heffingen, transport, netwerk, etc.
  • Hier is het Duitse rapportje over de energieprijzen.
  • Kijk hier voor de prijsstijgingen 2000 – jan 2012 in Nederland.
  • En hier de CBS “raw data” 2007 t/m 2013. Ze gebruiken net iets andere definities dan 2000-2011 (gas en energie apart ipv gezamenlijk als energie).
  • Om de Duitse en Nederlandse situatie goed te kunnen vergelijken, moeten de tijdspanne