Internationale startups naar Nederland met Special Envoy Kroes

Kattenburg, locatie van Startup DeltaVoor het eerst sinds de 17e eeuw krijg ik nieuwe buren. En wat voor buren! Special Envoy Neelie Kroes gaat zich met haar team vestigen op het altijd wat geheimzinnige Marineterrein in Amsterdam. Een symbolische plek. Vroeger bouwde de Admiraliteit hier schepen om met de wereld te handelen. Nu is het het ideale visitekaartje voor Startup Delta, aldus minister Kamp van EZ.

Werkgelegenheid en uitstraling
De overheid die startups faciliteert, dat is natuurlijk niet nieuw in Nederland. Al dan niet via EZ regelingen als Technostarter of Pieken in de Delta komt menig startende ondernemingen (indirect) aan publieke funding. Ook “meevallers”, zoals verkoopopbrengsten van bijvoorbeeld Nuon en Essent komen geregeld bij startups terecht. En wat te denken van de meer traditionele regionale ontwikkelingsmaatschappijen die sinds jaar-en-dag actief zijn? Hoewel die veel meer doen naast het aanjagen van startups, komt het beleidsmatig redelijk op hetzelfde neer. De overheid wil lokaal een toename van hoogwaardige werkgelegenheid stimuleren. Tegenwoordig liefst in samenwerking met kennisinstituten en andere ondernemingen (triple helix, in de lingo). Werkgelegenheid die een positieve uitstaling heeft op andere ondernemers. En zo die andere ondernemers aanmoedigt om zich in de innovatieve regio te vestigen. Op zich prima beleid*.

AfbreukrisicoOorzaken mislukken startup
Het is bekend: mislukking zijn er in overvloed bij startups. Begrijpelijk. Kern van het investeren in startups is dat je weet dat maar een enkeling de eindstreep haalt. Goed dat daarom een StartupDelta of een RockStart tracht de slagingskans te vergroten. Door juiste begeleiding te bieden. Praktische hulp met huisvesting, coaching, nuttige contacten, hulp met het vinden financiering, etc. En dan nog … Laatst liep ik tegen deze mooie graph aan. De Top 10 redenen waarom startups het niet halen.
Ruim een derde bouwt dus iets waar blijkbaar onvoldoende vraag naar is. Ook blijkt in ruim een op de zes gevallen verkeerd personeel de bottleneck te zijn. En dan heb je al de helft van de mislukkingen verklaard.

Amsterdam als Silicon Valley van Europa
Even terug naar toekomstig buurman StartupDelta. Zover ik begrijp, is het verschil met veel van de andere government sponsored initiatives, dat hier specifiek getracht wordt buitenlandse startups naar Nederland te halen. Dus niet zozeer een spin-off van het AMC of enkele slimme jongens (m/v) uit Brabant. Amsterdam moet dè plek voor buitenlandse startups worden die zich in Europa willen vestigen. Veel meer moeten vanuit de hele wereld ambitieuze startuppers denken: Als ik naar Europa wil, is Nederland the place to be! Dat wordt al met al geen sinecure. En vandaar juist mevrouw Kroes met haar Europese netwerk, opgebouwd in onder andere vier jaar eurocommissaris Digitale economie en samenleving. Daarnaast moet StartupDelta meer Nederlandse ondernemingen laten doorgroeien tot grote bedrijven met internationale allure.

Ambitie
Zelf zie ik StartupDelta zoals ik mening startup beschouw. Als een prachtig idee met grote potentie. Enorm ambitieus. En ook daarom verre van een gelopen race. Maar met voldoende geld, snoeihard werken, uithoudingsvermogen, slimme koppen en een gezonde dosis geluk, moet het een zelfstandig levensvatbaar resultaat opleveren – zolang het voorziet in een vraag.

Komende tijd ontvouwt StartupDelta haar plannen verder. Ik ben benieuwd. Vooralsnog: go for it, Special Envoy Kroes!

____


Wil je voortaan gelijk mijn blogs ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan hier in.

_____

 

* Goed bedoeld publiek geld investeren in ondernemers, is natuurlijk echt een onderwerp waar je als politicus mooi mee kan scoren. Sla de persberichten er maar eens op na. Terwijl door de lange doorlooptijd per definitie alleen je opvolger eventuele succes kan laten zien. But fair enough, met een beetje pech maakt de politicus de mislukkingen dan wel weer mee in de eigen bestuurs­periode.

Als iemand cijfers kent van of dit economie stimuleringsbeleid in de praktijk ook vruchten afwerpt, ik houd me aanbevolen. Dit dikke EZ-rapport over regionale investeringsmaatschappijen schept tot mijn verbazing weinig helderheid over de economisch effect-vraag. Blijkbaar wordt aan Ontwikkeling en Innovatie doelstelling (+/- startups) voldaan als al het beschikbare geld is opgemaakt. “Voor het werkveld Ontwikkeling & Innovatie geldt, dat de overeengekomen doelstelling in termen van de te realiseren innovatie-impuls (ruim) is gehaald door alle ROM’s.” Tja, economisch / bedrijfskundig kan ik weinig met zo’n constatering …