Zet een innovatieve nieuwkomer de hypotheekmarkt in beweging?

percentageEr komt een nieuwe hypotheekspeler in Nederland, lees ik vandaag in het FD. Op zich niets bijzonder. Dat het een buitenlander is, is ook niets bijzonder – hoewel de vele nieuwe buitenlandse prijsstunters al weer zijn vertrokken. Wat wel interessant is, is dat het ditmaal geen bank is.

De Britse investeringsmaatschappij Venn (gefinancierd met Noors geld) wil Nederlandse hypothecaire leningen financieren door ze te bundelen en door te verkopen aan andere beleggers. Wat maakt je dat nu uit als consument? Welnu, deze constructie zou goedkoper moeten kunnen zijn. Als “schaduwbank” hoeft Venn namelijk niet aan strenge kapitaalbuffer-eisen (Basel) te voldoen. Die kapitaaleisen zijn er om “ons” bij de banken geparkeerd spaargeld te beschermen. Ter voorkoming van die vervelende en dure nationalisaties. Je weet wel, Fortis en SNS enzo. Het aanhouden van dit “dode geld” op de balans van een bank kost geld. En deze nieuwe partij leent geen spaargeld uit. Daarom hoeven de spaarders (en daarmee de belastingbetaler) niet te worden beschermd. De klant van Venn is daarmee niet vogelvrij. De reguliere gedrags- en verstrekkingsregels zoals de Wet Financieel Toezicht de gedragscode Hypothecaire Financieringen zijn gewoon van toepassing.

Naast dat deze partij (en daarmee hun klanten) goedkoper aan kapitaal zou moeten kunnen komen, heeft Venn als nieuwe toetreder het voordeel geen last te hebben van de erfenis van afgelopen jaren. Ze beginnen met een schone lei. Geen bestaande klanten die de rekening niet meer kunnen betalen en ook nog eens onder water staan. Dat geldt niet voor de Rabo’s en ABNen.

Mijn eerste analyse? Voor de meer behoudende personen is dit nog te experimenteel. Een hypotheek van de Rabo klinkt lekker vertrouwd; dat mag een paar basispunten hogere rente kosten. Aan de andere kant, indien Venn het niet redt, zal haar ex-klant in het ergste geval op zoek moeten naar een nieuwe geldverstrekker. Ze zal tegen de dan geldende tarieven een nieuwe lening moeten afsluiten. Dit is met de huidige rentestand wellicht geen onverdeeld genoegen. Ook dat mag een paar puntjes kosten. En ook nog een meer morele kanttekening. Ja, ik weet het, een Nederlandse hypotheek is niet te vergelijken met junk uit de VS. Maar toch. Het wringt dat Venn zo expliciet gestoeld is op de securisatie van hypotheken – de kiem van de bancaire crisis van 2008. Dat (alle?) Nederlandse banken dat aan de achterkant ook doen, voelt toch iets anders. Nog een paar basispuntjes straf dus.

Met dat handjevol strafpunten erbij zou het mooi zijn als de tarieven van Venn nog steeds lager zijn. Een uitdager die de grote jongens in beweging krijgt en de boel opschudt is welkom.

De tijd zal het leren.