Nieuwe ronde, nieuwe kansen met Uber c.s. – deregulering svp

uber - zonder deregulering binnenkort geen uberPOP?Uber trapt weer lekker stennis met hun uberPOP. Taxiritten verzorgd door particulieren in hun eigen wagen. Zonder deregulering haalt uberPOP het echter wellicht niet. Want het zijn snorders met een smartphone, zeg maar. Van wet- en regelgeving mag het niet. Qua verzekering is het wellicht ook niet helemaal in de haak. En het is begrijpelijk dat taxichauffeurs broodroof en oneerlijke concurrentie zien. Allemaal waar. Maar de consument dan? Al die mensen die geen zin hebben in onbegrijpelijk hoge tarieven? Geen gevaarlijk scheurende chauffeurs willen? Geen omrijdende afzetters in dikke bakken? Die consumenten hebben toch ook rechten? Of de mensen die in hun vrije tijd met hun bezit een centje willen bijverdienen en nieuwe contacten of vaardigheden willen opdoen?

Blijkbaar wordt er gewerkt aan modernisering van de regels. Deregulering. Heel goed. Apps als Uber, Snappcar en Airbnb maken veel mogelijk, wat hotels en taxichauffeurs duur maken, danwel niet aanbieden. Dat wet- en regelgeving toentertijd niet ontworpen is om deze mogelijkheden te bieden, is zo raar niet. Het kwam bij niemand op dat iemand uit Australië in een handomdraai een kamer of appartement kan huren van een particulier die even met vakantie is. Als die taxirit en overnachting veilig en fiscaal correct etc. gebeuren, is dat (volgens velen) een prima ontwikkeling. Uber en Airbnb tonen aan dat wederzijdse recensies (passagier recenseert achteraf chauffeur en andersom) een veilig eco-systeem van vragers en aanbieders creëert. Het wegnemen van anonimiteit zorgt voor verhoogde kwaliteit. Bij een willekeurige taxichauffeur is het maar weer afwachten wat voor type je achter het stuur treft.

Des te beter ook als de overheid niet draalt met aanpassen van regelgeving die positieve nieuwe ontwikkelingen tegenhoudt. Deregulering, hopelijk, met zo min mogelijk additionele verplichtingen en verboden om vermeende “gaten” te dichten. Het is niet de rol van de overheid om specifieke commerciële belangen te beschermen. De gevestigde partijen zullen hun aanbod moeten aanpassen om de nieuwe verhoudingen het hoofd te bieden. Zij zullen harder en anders moeten werken voor hun geld. Dat is wellicht spijtig voor hen. Voor talloze anderen bieden gemoderniseerde regels ongekende kansen. Dat is wat telt. Go government, go!

Trackbacks