Tips voor leuke dingen doen met je vakantiegeld

kivaOmdat de Staat de mensen graag helpt met het sparen van hun eigen geld, krijgen miljoenen mensen deze week weer vakantiegeld overgemaakt. € 12 miljard stroomt er de economie in, lees ik in het NRC. Bijna de helft van het vakantiegeld gaat op aan: inderdaad vakanties. Ruim een derde wordt gespaard. Eén zevende gaat naar aflossen schulden en ook naar huis. En dan nog een riedel andere zaken. Het kan ook anders. Daarom drie tips van mij.

Ten eerste dat sparen: met de lage rentes van het moment en de op hande zijnde beurscrash, is gewoon sparen of beleggen niet aantrekkelijk. Een mooi alternatief is om in iets “kleins en fijns” als Oiko te doen. Je inleg wordt dan gebruikt als micro-krediet. In tachtig landen zitten ontvangers van het geld. Rendement gemiddeld 1,5% – dus niet substantieel lager dan een spaarrekening momenteel. Wel een groter risico. Maar vooral: een fijn gevoel dat (hopelijk) je geld goed wordt benut en armoede bestrijdt. Bij bijv. Triodos of ASN-Novib is er ook een microkredietfonds, maar dat oogt mij een stuk massaler en minder direct naar de lener toe. De andere kant van het spectrum is bijvoorbeeld Kiva. Daar kan je 1-op-1 kiezen wie je geld ontvangt en waar deze persoon het voor moet gebruiken. Een groep Yemenitische vrouwen helpen die deur-tot-deur kleding verkoopt? Geen probleem, ze zoeken geld om hun handelsvoorraad uit te breiden. Bestrijdingsmiddel en kunstmest voor een Surinaamse boer? Draag je steentje bij – of kies uit duizenden andere mogelijkheden. Overigens jammer dat zoiets niet op lokaal niveau bestaat (zover ik weet).

Een tweede suggestie is meer voor de leering ende vermaeck: open een bitcoin rekening en stort daar wat op. De koers is nu een derde van een jaartje gelee, dus veel lucht is er uit (of er nog veel in zit, dat weet ik niet – vooralsnog vind ik het een vrij ongrijpbaar geheel). Zie het dus niet zozeer als financiële belegging, maar meer om mee te experimenteren. Het te ervaren. Er van te leren hoe dat nu allemaal werkt. Er zo nu en dan iets obscuurs mee te kopen in een ondergrondse uithoek van ’t web. Om bij Van Wijs op de Zeedijk old-skool eurootjes te storten in de bitcoin-automaat die daar staat. Die omgekeerde pinautomaat zet de cash automatisch tegen de laatste koers om naar bitcoins, en telt het vervolgens bij je tegoed op. Dat Van Wijs in het oude pand van wijlen onderwereld-koning Frits van de Wereld zit, is een extra sensatie die je er eventueel zelf bij kan denken. Als startpunt: blijkbaar hebben enkele Nederlanders een ‘bitcoinbank van de toekomst’ in Zweden opgezet. Ze werken samen met de Zweedse belastingdienst en een Zweedse bank. Nederland + Zweden, dat moet wel solide zijn. Safello heet die club. ++zie update hieronder++

Als derde bestedingstip, voor hen die graag uit de subsidieruif mee-eten en gegarandeerd een ècht vet rendement willen: doneer aan een culturele ANBI. Even dicht bij huis: denk aan Holland Festival. Nationale Opera en Ballet. Stadsschouwburg. Concertgebouw(orkest). Nu extra laagdrempelig, want er is tegenwoordig geen notariële akte meer nodig om voor de fiscale voordelen in aanmerking te komen. En de fiscale multiplier is bovendien omhoog gegaan. Sluit met de ANBI een overeenkomst dat je tenminste 5 jaar bijv. € 500 doneert, en krijg € 625 extra aftrek in box 1. Bij 52% ontvang je € 325 belastingvoordeel, en betaal je dus per saldo maar € 175. En je werkt nog mee aan het realiseren van mooie voorstellingen uit. Tel uit je winst!

Met zoveel fijne gedachten en experimenten heb je geen vakantie meer nodig 😉

+++++++++++

Update 21-05-2014

Welnu, die bitcoin is me zeker een wondere wereld! Daar kwam ik al snel achter toen ik een rekening wilde openen. Dat gaat allemaal als een zonnetje. Aankopen is ook zo gepiept. Gewoon met iDeal. Alleen: het verschil tussen de vraag- en aanbodprijs (spread) vond ik nogal hoog. € 340 brengt een bitcoin op bij verkoop op Safello; als je ‘m koopt, kost ‘ie € 374. 10% verschil! Dat is geheel andere koek dan de spread bij aandelen of valuta, waar naar basispunten (een honderdste procent) wordt gekeken.
Toen dook ik er wat verder in. Bij andere exchanges kwam ik een spread tegen van nog geen 1%; bij een andere ruim 13%. En verbazingwekkend ook: een bitcoin bij de ene exchange kan zomaar 10% duurder zijn bij een andere exchange. Terwijl het toch echt dezelfde bitcoin is! Zie hier een mooi overzicht van de verschillen.
In eerste instantie is het een wat intimiderende tabel, maar bij nadere bestudering is het best interessant. Op moment van schrijven: de vraagprijs in euro’s varieert van € 359 (bij een exchange uit Bulgarije genaamd BTC-e, shortcode btce) tot € 380 (bij Maltezer exchange Rock). De biedprijs van € 319 (BitCurEx uit Polen) tot € 358 (Kraken uit de US).
Op dat ene moment had arbitrage dus geen zin. Nu (10 minuten later) is er wel 1,08% arbitrage voordeel te halen tussen twee exchanges. Koop voor € 359,50 bij btce, verkoop voor € 368,64 bij hitbtc. Edoch, arbitrage is vooralsnog dermate ingewikkeld, kostbaar (transactie kosten) en tijdrovend dat het blijkbaar niet loont. Bovendien is het volume bij menig exchange zo laag, dat als je een pakketje van bijv. 100 bitcoins in één keer verkoopt op een exchange, dat je dan een grote neerwaartse prijsbeweging veroorzaakt – en je zo tegen jezelf handelt en het voordeel verdampt.
Kortom: ik heb nog niets gekocht. Eerst even beter begrijpen wat er gaande is.